Банкеръ Daily

Свят

Съдия освободи Челси Манинг от ареста

Американски федерален съдия вчера нареди да бъде освободена от затвора бившият аналитик от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг, която беше информаторка на "Уикилийкс", предаде Ройтерс.

Манинг беше в затвора от около година, защото отказа да свидетелства в продължаващото в САЩ разследване срещу разобличителния сайт "Уикилийкс".

Тя излиза на свобода, защото е отпаднала необходимостта от свидетелските й показания по делото срещу "Уикилийкс" и основателя му Джулиан Асандж.

В съдебно разпореждане на съда в Александрия, щата Вирджиния се отхвърля искането на Манинг да бъдат отменени глобите, които й бяха наложени за отказа й да свидетелства. Съдията е определил, че Манинг трябва да изплати 256 000 долара, които се равняват на общия размер на начислените глоби.

В сряда американски медии съобщиха, че Манинг се е опитала да се самоубие в затвора, след което била хоспитализирана, предаде ТАСС.

По-рано тя беше заявила, че отказва да даде показания от етични съображения.

Американските власти арестуваха Брадли Манинг през 2010 г. за предаването на "Уикилийкс" на повече от 700 000 страници военни и дипломатически документи и видеофайлове за военни операции на САЩ в Ирак, припомня ТАСС.

През август 2013 г. Манинг получи присъда от 35 години затвор. Зад решетките той смени пола си и името си на Челси. През януари 2017 г. Челси Манинг беше помилвана от президента Барак Обама и през май същата година излезе на свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във