Банкеръ Daily

Свят

Съдят принц Андрю за изнасилване на непълнолетна

Дело за изнасилване бе заведено вчера срещу британския принц Андрю. Той е обвинен, че три пъти е изнасилил непълнолетна жена преди около две десетилетия, предадоха световните агенции. 

Гражданското дело е заведено в окръжния съд в Манхатън. Ищцата Вирджиния Джюфре казва, че херцогът на Йорк, вторият син на кралица Елизабет Втора, я е изнасилил и й е нанесъл побой, когато е била на 17 години. "Влиятелните и богатите не са освободени от това да отговарят за действията си. Надявам се, че и други жертви ще видят, че е възможно да не живеят в мълчание и страх, а да си върнат живота, като проговорят открито и поискат справедливост", добави тя в комюнике.

Джюфре многократно е отправяла обвинения срещу британския принц, но за пръв път предприема правни действия срещу него. Андрю отхвърли категорично нейните твърдения в интервю за Би Би Си през ноември 2019 година. Той постави под съмнение автентичността на снимка, на която е прегърнал през кръста Джюфре.

Джюфре е една от обвинителките на финансиста Джефри Епстийн, който бе осъден за трафик на непълнолетни за сексуална експлоатация и който умря в затвор в Манхатън през лятото на 2019 година. В жалбата срещу Андрю се твърди, че именно Епстийн и приятелката му Джизлейн Максуел са принудили Джюфре да прави секс с принц Андрю.

Ръководителят на фонд, предоставящ обезщетения на жертвите на сексуалните престъпления на Джефри Ъпстийн, съобщи, че процедурата за обработване на исковете е приключила и на около 150 правоимащи ищци са присъдени близо 125 милиона долара, предаде Ройтерс.

"Фондът за обезщетяване на жертвите на Ъпстийн" съобщи, че 92 процента от имащите право податели на молби са приели предложенията на фонда за компенсация и са получили над 121 млн. долара.

Фондът получил общо около 225 молби, над два пъти повече от очакваните 100. Исковете на около 75 ищци са били отклонени, но те все още могат да предявят претенции към имуществото на Ъпстийн.

Джордана Фелдман, ръководител на фонда, заяви, че "всеки ищец има възможност да бъде изслушан в безопасна среда, за да сподели своите интимни, лични и често пъти мъчителни разкази за това, което е преживял и как то го е засегнало".

Фелдман съобщи за плащанията ден преди да се навърши втората годишнина от смъртта на Ъпстийн. Финансистът се самоуби на 10 август 2019 г. на 66-годишна възраст в килията си в затвора в Манхатън, докато очакваше делото си по обвинения в сексуален трафик. Два дни по-рано той подписа завещанието си.

Някои плащания се забавиха заради съдебни спорове между изпълнителите на завещанието на Ъпстийн за имуществото му, което едно време възлизаше на 634 млн. долара, и главния прокурор на Американските Вирджински острови Денийс Ричардс, където Ъпстийн притежаваше два острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във