Банкеръ Daily

Свят

Судан отмени закон за защита на морала

Временните судански власти обявиха днес, че отменят закон за защита на морала и пристъпват към разпускане на бившата управляваща Партия на националния конгрес (ПНК). Така те изпълняват основните искания на участниците в продемократичните протести в страната, предаде Асошиейтед прес.

Правозащитни групи твърдят, че Законът за обществения ред е насочен срещу жените и е отживелица от продължилото три десетилетия управление на сваления автократ Омар ал Башир.

"Този закон е печално известен с използването му като инструмент за експлоатация, унижение и нарушаване на правата", написа в Туитър суданският премиер Абдала Хамдок и добави: "Отдавам дължимото на жените и младежите в моята страна, изпитали жестокостите, произлезли от прилагането на този закон".

Законът за обществения ред бе приет през 1992 г. от ислямисткото правителство на Ал Башир и прилаган първо само в столицата Хартум, а четири години по-късно и в цялата страна. Вдъхновеният от шериата закон криминализираше носенето на облекло, което не покрива някои части на тялото, и пиенето на алкохол. Осъдените за нарушаване на закона бяха наказвани със затвор, глоби, бичуване и конфискация на имуществото.

В продължение на десетилетия правозащитни активисти осъждаха закона и твърдяха, че неясните му формулировки дават на полицията и съда свободата да преследва жените, които по-късно изиграха ключова роля в масовите протести и падането на режима на Ал Башир през април.

Продемократичните групи в страната свикаха нови протести с искане за разпускане на бившата управляваща партия.

Премиерът Хамдок написа в Туитър, че законът за разпускане на ПНК не е резултат от "желание за отмъщение, а по-скоро усилие да се съхрани и възстанови достойнството на хората, на които им е дошло до гуша от несправедливостите под управлението на ПНК, ограбвала и спъвала развитието на великата ни нация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във