Банкеръ Daily

Свят

Съд във Виена отмени присъдата за корупция на Щрахе

Хайнц-Кристиан Щрахе

Съд във Виена отмени осъдителната присъда по дело за корупция срещу бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който е обвинен, че се е опитал да промени закони в полза на частна болница в замяна на дарения за неговата политическа партия, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местни медии.

Апелативният съд във Виена постанови, че делото ще трябва да бъде преразгледано, тъй като на предишния съдебен процес не е било обърнато достатъчно внимание на чат съобщения, оневиняващи подсъдимия.

Миналия август бившият лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата получи 15-месечна условна присъда за приемане на два подкупа на обща стойност 12 000 евро. Щрахе, който беше вицеканцлер от 2017 г. до 2019 г., пледира "невинен" по обвиненията. Апелативният съд е заключил, че мотивите за присъдата, посочени от по-долната инстанция, си противоречат и са неразбираеми, съобщиха медиите.

Миналия месец Щрахе беше оправдан по друго дело за корупция, в което той беше обвинен, че е осигурил на бизнесмен пост в управителния съвет на "Асфинаг" (държавната компания, която управлява автомагистралите) в замяна на дарения към организация, близка до Австрийската партия на свободата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във