Банкеръ Daily

Свят

Съд в Шотландия обяви разпускането на британския парламент от Борис Джонсън за незаконно

Шотландски съд постанови днес, че решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне временно парламента преди крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС е незаконно.

Жалбата до съда на Шотландия беше подадена от 75 опозиционни депутати, които твърдяха, че решението на Джонсън да прекрати парламентарната сесия в продължение на пет седмици е незаконно и противоречи на неписаната конституция на Обединеното кралство, тъй като има за цел да преустанови парламентарния дебат и евентуалните действия срещу Брексит.

Съдът се съгласи с тях и отмени предишно решение от по-рано този месец, в което се казваше, че заведеното дело е "неправомерно".

Върховният съд в Лондон също отхвърли подобно оспорване в края на миналата работна седмица.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва днешното решение на шотландския съд във Върховния съд на страната. Последният насрочи спешно изслушване по делата, заведени в Шотландия и Англия, за 17 септември, заедно с трето дело, повдигнато в съдилищата в Белфаст, Северна Ирландия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че все още има всички шансове разводът на Великобритания с Европейския съюз да се осъществи при постигане на двустранно споразумение, въпреки че Берлин е подготвен и за неконтролиран Брексит, в случай че това не се случи, предаде БНР.

"Все още имаме всички шансове за контролиран Брексит и германското правителство ще направи всичко по силите си, за да направи това възможно - до последния възможен ден. Но също така заявявам че сме подготвени за Брексит без сделка", посочи г-жа Меркел пред немския парламент, съобщава Ройтерс.

"Остава обаче фактът, че след оттеглянето на Великобритания ние ще имаме икономически конкурент пред нашия праг, дори ако искаме да поддържаме тясно икономическо, външно и сътрудничество в областта на сигурността и приятелски отношения“, добави тя.

Ангела Меркел също така отбеляза, че настоящата икономическа ситуация в Германия означава, че данъчните приходи могат да бъдат по-ниски от очакваното. Според нея търговската война между САЩ и Китай вреди на износа на Германия и на икономиката като цяло.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0,1% на тримесечна база през периода април - юни, като някои слаби икономически показатели от тогава насам подхранват опасенията, че Германия може да изпадне в рецесия през третото тримесечие (през периода юли-септември). Икономистите обикновено определят наличието на т/нар. "техническа рецесия", когато има най-малко две последователни тримесечие на свиване на БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във