Банкеръ Daily

Свят

Съд в Беларус осъди съпруга на Тихановска на 18 г. затвор

Сергей Тихановски

Съд в Беларус осъди няколко критици на режима на президента Александър Лукашенко на продължителен затвор. Сред тях е и съпругът на опозиционната лидерка Светлана Тихановска, съобщави Франс прес, която се позова на беларуски държавни медии.

Сергей Тихановски, който от около година и половина е в ареста, е осъден на 18 години лишаване от свобода. Друга видна фигура на опозицията - Николай Статкевич - получи присъда от 14 години, а още четирима обвиняеми бяха осъдени на 15 до 16 години затвор.

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска по-рано днес заяви във видеоклип, че обича своя съпруг.

"Записвам това видео преди очакваното осъждане на Сергей. Опитвам се да си представя присъдата и психологически ще бъде много тежко за мен да я приема", каза Тихановска във видеоклип, публикуван в профила й в Телеграм.

"Ще продължа да защитавам човека, когото обичам и който се превърна в лидер за милиони беларуси", изтъкна кандидатката на опозицията на президентските избори през август миналата година. Тя обеща да направи всичко възможно, дори и невъзможното, за да може по-скоро да се събере със съпруга си.

Сергей Тихановски бе арестуван през май миналата година, след като обяви, че ще се кандидатира на президентските избори в Беларус. Тогава опозицията издигна кандидатурата на съпругата му Светлана.

Тихановска не призна резултатите от изборите, след които започнаха масови демонстрации срещу Лукашенко, който бе обявен за победител, но според нея е спечелил с измама. Лидерката на опозицията бе принудена да напусне Беларус и сега живее в изгнание в съседна Литва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във