Банкеръ Daily

Свят

Съд в Амстердам: Съкровища от Крим да се върнат на Украйна

Апелативен съд в Амстердам постанови днес че историческите съкровища от Крим, които от години се съхраняват в нидерландски музей, трябва да бъдат дадени на Украйна, тъй като са "част от културното наследство на украинската държава", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия, потвърди постановлението на съд от по-ниска инстанция във връзка с продължителна правна битка за съдбата на артефактите, произтичаща от анексирането на Крим от Русия.

Преди почти пет години съд в Амстердам постанови, че предметите трябва да бъдат върнати на Украйна, а не на четири музея в Крим, предоставили ги под наем за изложба през 2014 г. Тогава съдът не се произнесе кой е действителният собственик на артефактите, като заяви, че този въпрос трябва да бъде решен от украински съд.

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., месец след като музеят "Алард Пиърсън" откри изложбата с кримските съкровища, което предизвика спор за това къде би трябвало да бъдат върнати те. Едни от най-впечатляващите предмети сред наброяващите близо 300 артефакта са златен скитски шлем от 4 в. пр. Хр. и златно украшение от 2 в. сл. Хр., всяко от които тежи над един килограм.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съда за "справедливото решение", определяйки го като "дългоочаквана победа".

"Ние винаги си връщаме това, което е наше. След скитското злато ще си върнем и Крим", заяви той в Туитър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да коментира решението, тъй като не се е запознал с него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във