Банкеръ Daily

Свят

Съд блокира разделянето на Калифорния на три щата

Върховният съд на Калифорния блокира предложението за разделяне на този американски щат на три нови, предаде Асошиейтед прес. Внесената по този повод петиция за референдум на предстоящите през ноември междинни избори в САЩ бе отхвърлена и предложението няма да бъде вписано в изборните бюлетини в щата.

Съдиите прецениха, че възникват много въпросителни около валидността на инициативата, и около възможността структурата на този най-голям по население щат да бъде променена с вписването й в една бюлетина наред с редица други въпроси, по които жителите на щата ще трябва да се произнесат.

Тази позиция на съда обаче не изключва въпросът за разделяне на щата да се впише в бюлетината при бъдещи избори, ако съдът се произнесе за това.

Инициативата бе дело на милиардера Тим Дрейпър, натрупал състояние чрез рискови капитали, който от години се опитва да раздели щата с аргумента, че той е станал неуправляем поради размера си, големите имуществени неравенства и географското и етническото си разнообразие.

Последният му опит щатът да бъде разделен на шест не успя да се впише като референдум на изборите през 2016 г.

Този път предложението му бе щатът да се раздели на три: Северна Калифорния (обхващаща 40 северни окръга - районите около Сан Франциско, Силициевата долина и сегашната щатска столица Сакраменто), Калифорния (обхващаща средните крайбрежни територии от Монтерей до Лос Анджелис) и Южна Калифорния (обхващаща аграрните райони около Фресно и юга на сегашния щат до Сан Диего и границата с Мексико).
 

Дрейпър похарчи 1,7 млн. долара за прокарването на своята инициатива "Кал-3", като организира тази година петиция за разделянето и събра под нея около 600 000 подписа - много повече от необходимите 366 000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във