Банкеръ Daily

Свят

Събитията в Турция в чуждестранните медии

Неуспешният опит за военен преврат в Турция превърна случващото се в южната ни съседка в ключова тема в целия свят.

В петък турските власти осуетиха опит за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган държи козовете

Списъците на онези, които Ердоган е смятал да „измете”, трябва да са били изготвени още далеч преди преврата. В момента той държи козове в ръцете си, но те могат да бъдат използвани само веднъж, пише анализаторът Бертолд Колер във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Предприетата от турския президент Ердоган чистка в държавата върви на пълни обороти. Броени часове след провалилия се опит за преврат започнаха арестите. За три дни бяха задържани повече от 7500 военни, съдии, прокурори и полицаи, а други 13 000 държавни служители бяха уволнени. И най-голямата полицейска държава в света би се затруднила с провеждането на подобна операция.

Списъците на хората за отстраняване трябва да са били готови предварително – или защото Ердоган е планирал атака срещу онези, които смята за свои врагове, или защото е искал да бъде подготвен в случай на опит за узурпиране на властта. Да припомним само, че самият той нарече опита за преврат "дар от Аллаха".

Йозтюрк: Не съм организирал преврата, бях при нотариус

Бившият армейски генерал от турските военновъздушни сили Акън Йозтюрк обяви, че няма нищо общо с опита за атентат.

„Аз не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил“,  пише в показанията Йозтюрк, които той е дал през прокуратурата за неуспешния преврат в Турция.

Той  твърди, че в деня на преврата е трябвало да присъства на сватбата на дъщерята на негов приятел в Истанбул, но поради ангажименти при нотариус в Измир не могъл да присъства на сватбеното тържество. Йозтюрк заявява, че е готов да докаже, че е бил при нотариус в Измир.

Турската национална информационна агенция (Анадолската агенция) съобщи вчера, че Йозтюрк е признал, че е помогнал за планирането на заговора за преврат. Турските медии Хабертюрк и НТВ обаче съобщиха, че пред прокурори Йозтюрк е отрекъл да е имал роля в опита за преврат.

ООН предлага наблюдатели да посетят местата за задържане

Върховният комисар на ООН за правата на човека, Зейд Раад ал Хюсеин, призова Турция да се придържа към правовия ред след опита за преврат и изрази сериозна тревога от масовото уволняване на съдии и прокурори, предаде Ройтерс.

„В периода след такова травматично събитие е особено важно човешките права да не се потъпкват в името на сигурността и в бързината да бъдат наказани онези, които са възприемани като отговорни“, заяви Зейд в декларация.

Той предложи независими наблюдатели да посетят местата за задържане в Турция, за да проверят условията в тях, а задържаните да имат достъп до адвокати и до своите семейства.

Според него въвеждането на смъртното наказание ще бъде нарушение на задълженията на Турция според международния закон за човешките права и голяма крачка в грешна посока.

Анулираха лицензите на медиите, свързани с Гюлен

Висшият съвет за радио и телевизия в Турция анулира лицензите за излъчване на радио- и телевизионни компании, които се предлага, че са участвали в опита за държавен преврат, предаде ТАСС.

В информацията се съобщава, че става дума за компании, обвинявани, че са свързани с ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, чиито поддръжници Анкара смята за организатори на метежа.

„Прочистването“ не подмина и Комитета по религиозни въпроси

Властите в Турция уволниха 492 души от Комитета по религиозните въпроси заради подозрения за участие в опита за преврат от миналата седмица, предаде Ройтерс.

След събитията президентът Ердоган обяви, че ще "изкорени" от държавата привържениците на духовника Фетхулах Гюлен, който от 17 години живее в САЩ.

Отстранени от длъжност бяха и 257 души от администрацията на премиера, както и 100 души от държавното разузнаване, голяма част от които не са били активни агенти.

Турската армия: Голяма част от състава ни няма нищо общо с опита за преврат

Турската армия обяви, че преобладаващата част от състава ѝ няма връзки с опита за преврат от петък, предаде АФП.

В официално съобщение се казва, че „преобладаващото мнозинство от членовете, които обичат своя народ, нация и знаме, нямат абсолютно нищо общо с преврата, организиран от предателите“.

Общият брой на задържаните и уволнените след опита за преврат в Турция е поразителен - близо 18 000, включително 6000 военни, близо 9000 полицаи, приблизително 3000 съдии, 30 губернатори, една трета от генералите и адмиралите, пише в. "Ню Йорк таймс".

Турция официално поиска екстрадирането на Гюлен

Анкара изпрати официални документи до Вашингтон, с които се иска екстрадирането на живеещия в САЩ от 1999 г. духовник Фетулах Гюлен, съобщи АФП.

„Изпратихме четири досиета до САЩ за екстрадирането на терористичния ръководител. Ще им представим повече доказателства, отколкото искат“, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм в парламента.

Премиерът призова Вашингтон „да се откаже от защитата на този предател“, защото доказателствата срещу него са категорични.

„Ние знам кой го организира и кой го извърши“, обясни Йелдъръм.

Генералите, участвали в пуча, са етнически албанци

Голяма част от генералите в неуспешния опит за преврат в Турция са етнически албанци, пише Shqiperiaime.al.

Главният обвиняем за метежа - генерал Акън Йозтурк, по произход е от Косовска Митровица.

Арестуваният командващ 2-ра армия, генерал Адем Хайдути, е роден през 1952 г. в Косово, в село Речане, в района на Призрен. Семейството му се е преселило в Турция, когато е едва петгодишен.

Преди да поеме командването на армията генерал Хайдути последователно е бил командващ на турския контингент от миротворческите сили в Афганистан, а след това частите по границите с Русия и Гърция.

Сред обвиняемите е и военният пилот Юсуф Курт, който свали руският самолет и е по произход от село Букороц, край Призрен. От албански произход е и генерал-подполковник Метин Идил, а сред първоначално задържаните 29 полковници и 5 генерали има още 25 от етнически албанци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във