Банкеръ Daily

Свят

Студен душ за Джонсън: депутатите отложиха Брексит

Британските депутати приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието, предадoха световните агенции.

Така британският парламент отново отложи Брексит. 

Веднага след гласуването премиерът Борис Джонсън заяви, че днешният ден е бил важен и изключителен, но смисълът е бил отнет от гласуването на поправката "Летуин", която предотвратява подкрепата за сделката, докато цялото законодателство не бъде прието.

"Най-доброто нещо за Великобритания и цяла Европа е ние да напуснем до 31 октомври с това ново споразумение. Няма да преговарям за отлагане с ЕС, нито законът ме задължава да го правя. Ще информирам ЕС, че по нататъшно забавяне ще бъде лошо за тази страна”, заяви Джонсън. И обяви, че следващата седмица правителството ще внесе в парламента цялото необходимо законодателство, за да може страната да напусне ЕС на 31 октомври.

Приемането на поправката "Летуин" означава на практика искане за отлагане на Брексит, означава и отказ на парламентарна подкрепа за сделката на правителството, докато законопроектът по сделката за излизане от ЕС не се превърне в закон. Според поправката премиерът трябва да пише на ЕС до края на деня и да поиска отлагане на Брексит с три месеца - до януари 2020 г.

Бившата британска министър-председателка Тереза Мей, чиято сделка за Брексит беше отхвърлена три пъти от парламента, каза, че подкрепя споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън.

Мей заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брексит.

Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия.

Мей каза, че парламентът би трябвало да одобри сделката и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. По думите й "хората искат сигурност в живота си". "Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", заяви тя.

Десетки хиляди протестираха днес в Лондон срещу Брексит, докато депутатите обсъждаха новото споразумение на премиера Борис Джонсън с ЕС.

Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във