Банкеръ Daily

Свят

Студ и сняг сковават Европа

Силни виелици и ледени ветрове причиниха хаос в много части на Централна и Източна Европа, съобщава Евронюз.

Няколко области в Чехия, Австрия и Полша са без ток и има затворени пътища. В Чехия снежната покривка достига половин метър. Река замръзна в Северна Унгария. В Полша силният вятър скъса електропроводи и остави над 16 хиляди домакинства без ток.

Изминалата нощ беше най-мразовитата в Москва - измерени бяха минус 24,7 градуса. Очаква се идните дни температурите в руската столица да продължат да падат.

Червен код за опасни снежни виелици е обявен в седем окръга в източна Румъния, спрени са дори влакове. Това съвпада с предупрежденията за лошо време в част от България.

Пътищата в окръзите Констанца, Яломица, Кълъраш и Браила са затворени. Спряно е движението по магистралата А2, известна като "Магистралата на слънцето". Тя свързва столицата с черноморския град Констанца.

Първи блок на АЕЦ "Черна вода" е бил изключен тази сутрин от националната енергийна система. Причина е технически проблем поради метеорологичните условия в района.Метеоролозите в Черна гора и Хърватия обявиха червен код за опасност от лошото време за днес и утре, а в Босна и Херцеговина кодът е оранжев, предаде агенция МИА.

В Черна гора очакват снеговалеж и силен северен и североизточен вятър, прерастващ на моменти в буря, на някои места със силата на ураган.

Хърватските метеоролози предупредиха, че в страната се очаква студена вълна, падане на температурата на въздуха до минус 20 градуса и силен северен вятър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във