Банкеръ Daily

Свят

Строителството на "Северен поток 2" ще се забави заради санкциите, обяви Путин

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му разполага с кораб, който ще подпомогне работата по завършването на строителните работи по газопровода "Северен поток 2".

На среща с водещи руски бизнесмени държавният глава прогнозира, че заради обявените от американския президент Доналд Тръмп миналата седмица санкции за компаниите, работещи по строителството на газопровода, е възможно реализацията му да се забави с няколко месеца.

Подобна прогноза направи в телевизионно интервю и руският енергиен министър Александър Новак. Той изрази оптимизъм, че проектът ще бъде завършен. Според него след оттеглянето на швейцарска компания, занимаваща се с полагането на тръбите, е преждевременно да се говори, че тя няма да изпълни ангажиментите си.  

Проектът "Северен поток 2" има за цел да заобиколи Украйна по пътя на газовите доставки от Москва през Балтийско море до Германия.

Преди налагането на американските санкции руски представители изразиха очакване газопроводът да започне работа преди или около средата на 2020 година. Очакванията са през идните дни да приключи работата по споразумението между Москва и Киев за транзита на руски газ през Украйна.

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри във вторник законопроекта за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година, която започна на 1 октомври. Той задължава администрацията да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

На 11 декември документът бе гласуван от Камарата на представителите, а в петък го подписа президентът Доналд Тръмп и той влезе в сила. На този фон в събота шейцарската фирма "Олсийз" (Allseas), която е подизпълнител на проекта "Северен поток 2", обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във