Банкеръ Daily

Свят

Строителството на Канал Истанбул започва на 26 юни

Строителството на Канал Истанбул ще започне на 26 юни, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

Датата, на която ще се състои церемонията по стартирането на строителството на Канал Истанбул, е била утвърдена от ръководството на страната. На церемонията се очаква да присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган. Строителството ще започне с полагането на основите на един от шестте мостове, които ще пресичат бъдещата водна артерия.

Проектът за Канал Истанбул бе анонсиран от Ердоган през 2011 г. Водната артерия ще свързва Черно море и Мраморно море. Проектът се оценява на 9,2 милиарда долара.

С новия канал турските власти се надяват да облекчат Босфора - една от най-натоварените в света морски артерии, през който всяка година преминават 53 хил. кораба. Също така новият канал ще даде възможност да се  защитят истанбулската архитектура и паметници от инциденти, подобни на този, който неотдавна се случи в Суецкия канал. За разлика от създадения от природата канал през Босфора, новият канал "Истанбул" ще има два почти прави участъка, което ще облекчи и ускори преминаването на корабите. Критиците му пък изтъкват, че каналът ще причини вреди на околната среда.

На 14 април президентът на Турция Тайип Ердоган също така съобщи, че за проектирания канал "Истанбул" няма да важат разпоредбите на конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Още през декември 2019 година Ердоган изказа мнението, че морските съобщения през проектирания на запад от Босфора Истанбулски канал не попада под действието на конвенцията от Монтрьо, която регулира преминаването на военни кораби през турските проливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във