Банкеръ Daily

Свят

Строят първия в света "умен град" за 7.5 млрд. долара в Лас Вегас

Снимка: Bleutech Park

Лас Вегас - градът на греха, е на път да стане малко по-интелигентен и по-зелен. Хазарният център ще се сдобие с иновативен проект – първият умен мини-град в света, съобщава Business Insider. Носещ името Bleutech Park, проектът е на стойност 7,5 милиарда долара, като се очаква изграждането му да започне от декември тази година и да отнеме приблизително шест години до пълното му реализиране.

Финансиран от Bleutech Park Properties, мини-градът ще разчита изцяло на възобновяеми енергийни източници, което означава, че ще бъде напълно независим от електропресносната мрежа. Той ще включва сгради, направени със специално подбрани материали, за да "дишат" и "генерират енергия": фасадите ще използват фотоволтаично стъкло, което ще преобразува светлината в електричество, а подовите настилки ще капитализират енергията, произвеждана от хората за неща, като отопление и охлаждане.

Авангардните структури ще бъдат балансирани от мрежа от „супердървета“, които обещават да намалят потреблението на вода с 95%, както и да подобрят биоразнообразието. Компанията описва Bleutech Park като „нов високотехнологичен биом“ в пустинната долина, който има за цел да промени бъдещето на дизайна с „невероятни технологии“.

Bleutech има за цел да прокара иновации и по време на изграждането на самия град. Дронове ще работят на трудно достъпни места, а строителните работници ще бъдат екипирани със специални технологии. Междувременно роботизирани и биометрични системи ще отговарят за сигурността. "Bleutech вярва в развитието на цифровизацията и роботиката в строителството, тъй като това ще увеличи производителността и ефективността. Технологията ще увеличи безопасността на работното място, особено при повдигане на тежки неща и при дейностите, изискващи повтарящите се движения", заяви изпълнителният директор на Bleutech Бертран Дано.

Проектът ще отвори нови 25 хил. работни места.

В допълнение към луксозните жилища, офисите, търговските помещения, хотелите и местата за забавления, мини-градът ще включва и жилища за хората, които обслужват иновативното място (медицински сестри, учители, пожарникари, полицаи и др.).
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във