Банкеръ Daily

Свят

Строят магистрала върху български военни гробища в Македония

(bTV)

Унищожени са две български военни гробища в РС Македония от Първата световна война, в района на град Кавадарци.

„Местни жители се обадиха да кажат, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени“, обясни пред bTV Виктор Стоянов – председател на фондация „Македония“.  

„От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия“, добави Стоянов.

Той припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в Министерството на отбраната на република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония.

„Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници“, отбеляза Стоянов. 

За случая са уведомени външното ни министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие.

„Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония“, смята Виктор Стоянов.  

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални – те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във