Банкеръ Daily

Свят

Строежът на Нотр Дам започва преди 850 години и продължава два века

Катедралата през късното Средновековие
S 250 99de1b6a 8c03 4c49 911a 97c6846ac5d5

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) в Париж е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Това е една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс.

Три много важни реликви за християнството се намират в "Нотр Дам". Най-важната е свещената корона, която е изработена от тази от тръни на Исус Христос, с която е разпнат на кръста. Християни се молят пред нея вече 16 века. След това е част от кръста, на който Исус е разпнат, като мнозина вярват, че е от наистина оригиналния. И накрая е един от пироните с които Исус е бил прикован на кръста. Той е бил донесен от император Карл Велики през 799 година.

Катедралата е мястото, увековечено в романа на великия писател Виктор Юго "Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в който се описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж в последните часове.

Това накара много потребители в интернет да се запитат предрекъл ли е Юго пожара, който потопи в скръб цяла Франция. Романът е публикуван през 1831 г. Действието се развива в Париж през Средновековието (1482 г.) по времето на Луи XI.

През 1830 г. Виктор Юго се сблъсква с непосилната задача, поставена му от неговия издател, за една година да напише романа "Парижката Света Богородица“. Крайният срок, в който трябва да предаде книгата, е февруари 1831 г.

За да спре да отлага писането, събира всичките си дрехи и ги заключва, остава само с един голям шал. Денонощно работи по книгата. На 14 януари 1831 г., две седмици по-рано от крайната дата, романът е завършен и публикуван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във