Банкеръ Daily

Свят

Стресна ли се Лукашенко от осъдителните реакции от цял свят?

Александър Лукашенко

Европейският съюз предлага да се  въведе въздушна блокада на Беларус - да се забранят полетите на гражданската авиация. Националният превозвач "Белавия" отмени полетите до онези страни, които спряха приемането на самолети от тази страна. Това е само първото ограничение, ще последват и други санкции. Според анализатори прихващането на самолет с критик на властта на борда и принудителното кацане в Минск показва, че Лукашенко е готов на всичко. 

Забраната за полети до Франция и Великобритания поради принудителното кацане на Ryanair в Минск и задържането на активиста Роман Протасевич веднага се отрази на графика на националния превозвач  "Белавия". 

Въздушният трафик до тези столици е спрян до 30 октомври. "Ние сме натъжени от сегашната ситуация, която не можем да променим. Пътниците могат да върнат пълните разходи за билети без глоби или да променят датата на заминаване“, информира беларуският национален превозвач.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не спести на силните думи срещу управлението на президента Александър Лукашенко.

 "Отвличане на самолети. Въздушно пиратство. Игра на руска рулетка с живота на невинни граждани. Достатъчно", написа той в Туитър.

Европейският съвет настоя също така за незабавното освобождаване на Роман Протасевич и неговата приятелка и препоръча на Международната организация за гражданска авиация „спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив случай“, а освен това - да подготви "допълнителни целенасочени икономически санкции и незабавно да представи подходящи предложения". 

Външният министър на Беларус Владимир Макей смята заплахите на Запада за неприемливи. Той подчерта, че Минск по никакъв начин не е против съвместно разследване на инцидента. "Готови сме да предоставим всякакви данни. Но нито една държава от ЕС, нито една западна държава не е поискала информация по този въпрос от беларуска страна, доколкото знам, към момента", каза ръководителят на външното министерство, цитиран от РИА Новости.

В същото време бе съобщено, че Лукашенко в сряда ще направи изявление в парламента "по актуални въпроси от дневния ред". На срещата ще бъдат поканени депутати, сенатори, членове на Конституционната комисия, членове на правителството, представители на държавни агенции, губернатори, както и политолози, социолози, медийни лидери, журналисти, учени и блогъри.

Голяма част от световните лидери са на мнение, че чрез този инцидент става ясно, че беларуското ръководство не само застрашило живота на много пътници и на екипажа на самолета, но и демонстрира, че използва всички възможни средства срещу своята опозиция. 

За ЕС принудителното кацане на самолета, което мнозина определят като отвличане, е не само огромна провокация, но и предизвикателство. Този път европолитиците са категорични, че санкциите ще бъдат строги. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във