Банкеръ Daily

Свят

Стрелецът от синагогата в Питсбърг е обвинен по 29 пункта

На мъжа, застрелял вчера 11 души в синагога американския град Питсбърг, е повдигнато обвинение от 29 пункта за федерални престъпления, предаде Франс прес, като се позова на официално комюнике.

Федерални прокурори обвиниха стрелеца в насилие и престъпления с огнестрелно оръжие, а също в нарушаване на американските закони за гражданските права, посочва Ройтерс.

"Действията на Робърт Бауърс са проява на възможно най-голямото зло в човешката природа. Съсредоточили сме всички ресурси на моята служба върху разследването и съдебните действия на това федерално престъпление от омраза", каза пред репортери главният прокурор за района на Западна Пенсилвания (където се намира Питсбърг) Скот Брейди.

По-рано министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс посочи в изявление, че министерството му ще повдигне срещу стрелеца обвинения в престъпления от омраза и други престъпления, които може да доведат до смъртно наказание. "Омразата и насилието на религиозна основа нямат място в нашето общество", заяви Сешънс.

Президентът Доналд Тръмп нареди знамената на федералните здания в Съединените щати да бъдат наполовина спуснати и да останат така до 31 октомври в знака на почит към паметта на жертвите на стрелбата. Президентът даде това нареждане малко след като се върна във Вашингтон от предизборни прояви в Индиана и Илинойс. Пред журналисти малко по-рано през деня той каза, че ще замине за Питсбърг, но не съобщи подробности.

През целия ден Тръмп изразяваше състрадание и болка, призоваваше за правосъдие и заклеймяваше омразата, докато постоянно се информираше за ситуацията. Той обаче не отмени участието си в предизборни прояви, заявявайки, че това би направило хора с болни мозъци важни.

Освен 11-те убити при нападението са ранени шестима души, в това число четирима полицаи. Трима полицаи са били простреляни, а един е пострадал от шрапнел, казаха властите. Двама от ранените са в критично състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във