Банкеръ Daily

Свят

Стратегическата важност на Арктика стремително нараства

Съединените щати са длъжни да демонстрират лидерството си в Арктика, тъй като важността на региона стремително нараства. Това е казал президентът на САЩ Джо Байдън пред випускници на Академията за брегова охрана в Ню Лондон (щат Кънектикът).

"Светът се променя. Стратегическата важност на Арктика стремително нараства заради отстъплението на ледовете и откриването на нови морски пътища, е казал Байдън. Ние като арктическа страна сме длъжни да демонстрираме своето лидерство и ангажираност".

По думите на Байдън, е необходимо и по-нататък да се води дипломация и да се реализират оперативните възможности "за регулиране на отговорното поведение в сферата на корабоплаването и поддържането на ключовите правила в международните споразумения за защита на околната среда". "Всички страни са длъжни да уважават тези международни норми", добававя президентът Байдън.

"Да, нужни са ни съвременни ледоразбивачи. Ние сме длъжни рамо до рамо да стоим с нашите съюзници и партньори, споделящи нашите ценности, включително и коренните народи, които са пазители на традиционните знания за арктическите води", е казал Байдън.

Затоплянето на климата и търсенето на нови пътища прави актуални отново северните пътища, който свързва Китай и Европа. Стопяването на ледовете прави по-лесно овладяването на тези маршрути, а така се удължава и сезона за тяхното използване. 

 

Арктика

(на гръцки: ἄρκτος, мечка) е северната полярна област на Земята, включваща краищата на материците Евразия и Северна Америка, почти целия Северен ледовит океан с островите (освен крайбрежните острови на Норвегия), а така също и прилежащите части на Атлантическия и Тихия океан. Южната граница на Арктика съвпада със северната граница на тундрата.

Площта на Арктика е около 27 млн. кв. километра. Площта на моретата и океаните е 14,8 млн. кв. км, а максималната дълбочина е 5571 метра.

От края на XV век мореплавателите търсят нов път от Европа на изток. Много от тези мореплаватели със своите експедиции се опитвали да заобиколят Америка от север – през, както го наричали, Северозападния морски път. На повърхността на водата обаче има дебел слой лед, който е сериозна пречка и спирал експедициите. Така до XIX век било голям проблем изследването на тези неприветливи територии. Всяка страна се стремяла да е преди другите конкуренти и пращала експедиции, които обаче били коя от коя по-неуспешни. Така първият по-сериозен „поход“на север се осъществява едва през двадесетте години на XIX век.

Основни отрасли в Арктика са риболов, лов, рудодобив, скотовъдство (северни елени), въгледобив и дърводобив - основно от първичния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във