Банкеръ Daily

Свят

Страните от Шенген затягат контрола

От 2021 г. граждани на страни извън ЕС, които искат да пътуват до Шенгенското пространство и са освободени от визи, ще трябва да получат предварително одобрение. Проверката ще се извършва през нова Европейска система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), която Европейският парламент одобри при пленарно гласуване на 5 юли. 

Целта е да се идентифицират хора, които могат да представляват риск, още преди да достигнат европейските граници. В същото време процедурата няма да бъде голяма тежест за обикновените пътници: „Процесът ще бъде лесен − просто онлайн проверка, която може да бъде направена преди пътуването до ЕС“, обяснява депутатката Кинга Гал (ЕНП, Унгария).

Към момента липсва достатъчно информация за граждани на външни страни, които не се нуждаят от визи за пътувания. Те се проверяват на външните граници на Шенгенското пространство при пристигане. 

Решението за допускане се взема от гранични полицаи, които не разполагат с предишни данни за това дали пътниците представляват опасност от гледна точка на сигурността или здравето. Авиокомпаниите предоставят резервационни данни за пътниците, но често цялата информация, с която властите разполагат за даден човек, който се явява на границата, е неговият документ за самоличност.

През 2014 г. страните от ЕС са били посетени от 30 милиона души от над 60 страни, които не се нуждаят от визи за пътуване. През 2020 г. се очакват 39 милиона души от тези страни. Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им е разработена, за да идентифицира опасности за сигурността в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във