Банкеръ Weekly

Свят

Страните от Г-7 обещаха финансова помощ на Украйна

Финансовите министри от Групата на седемте богати страни обещаха помощ на Украйна, стига новото правителство в Киев да се съгласи да извърши икономическите реформи, които Международният валутен фонд (МВФ) иска, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление министрите от Г-7 заявиха, че са "обединени в ангажимента си за силна финансова подкрепа за Украйна". По думите им преходът към ново правителство в бившата съветска република предлага уникална възможност да се приложат спешно необходимите пазарноориентирани реформи.

Според Г-7 МВФ, който ще изпрати екип в Киев тази седмица, трябва да е на челно място в усилията за подкрепа за Украйна както със съвети какви мерки да вземе, така и с финансиране, за да й се помогне да премине през най-належащите икономически предизвикателства.

Министрите заявиха, че "подкрепата на МВФ ще е изключително важна за отключване на допълнителна помощ от Световната банка, други международни финансови институции, ЕС и двустранни източници". Те изразяват ангажимент да мобилизират и "бърза техническа помощ в подкрепа на Украйна, за да посрещне макроикономическите, регулаторни и антикорупционни предизвикателства пред себе си".

Междувременно страните от Г-7 излязоха с обща позиция, в която осъдиха Русия за действията й на Кримския полуостров в Украйна. В разпространеното от Белия дом изявление лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, както и президентът на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия осъдиха заедно "очевидното нарушение от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Те призоваха всички засегнати страни да проявят максимална сдържаност и отговорност и да смекчат напрежението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във