Банкеръ Daily

Свят

Страните от Г-7 и осъдиха насилието над протестиращи в Мианмар

Външните министри на Г-7 и шефът на дипломацията на ЕС осъдиха насилието на силите за сигурност в Мианмар срещу протестиращи против военния преврат, предаде Франс прес.

"Ние, външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, както и върховният представител на ЕС, енергично осъждаме упражненото от мианмарските сили за сигурност насилие над мирни демонстранти", се казва в тяхно изявление.

"Използването на бойни куршуми срещу невъоръжени хора е недопустимо", добавиха те и призоваха армията и полицията към максимална сдържаност и спазване на човешките права.

След военния преврат в Мианмар на 1 февруари властите все повече прибягват към силови средства срещу продемократичните протести, използвайки гумени куршуми, сълзотворен газ, водни оръдия, а понякога и бойни куршуми срещу демонстрантите, отбелязва АФП.

Заповяданите от хунтата прекъсвания на интернет през нощта пораждат опасения, че властите може да се възползват от това, за да извършат масови арести.

До момента са убити трима демонстранти.

"Осъждаме сплашването и потискането на тези, които се противопоставят на държавния преврат", се казва в изявлението на външните министри на Г-7, които изразиха и безпокойство от "репресирането на свободата на словото", по-специално прекъсванията на интернет.

Те отново осъдиха държавния преврат и поискаха безусловното освобождаване на "своеволно задържаните", включително на лидерката на гражданското правителство Аун Сан Су Чжи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във