Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

Страните от Европейския съюз започват да връщат бежанци в Гърция, пише „Гардиън”. По информация на вестника, само Берлин е изпратил към Атина молба за връщането на 400 чужденци.

Този пример са последвали още Великобритания, Холандия, Норвегия и Франция. Гръцкият министър на миграционната политика Янис Музалас заяви, че броят на върнатите мигранти ще бъде „символичен” и е жест на добра воля към държавите, които са предоставили убежище на толкова много нуждаещи се хора.

Той обаче каза, че не е съвсем ясно къде ще бъдат настанени завръщащите се и колко време ще останат в Гърция. „Във всеки случай те ще имат добри условия, които отговарят на критериите на ЕС”, посочи министърът.

Според „Гардиън”, приемането на мигрантите от Атина не подлежи на преговори и Гърция, като член на ЕС, ще получи адекватно финансиране за целта от Брюксел. Както бе съобщено по-рано, Европейската комисия отпусна допълнителни 9,3 милиона евро за борба с миграционната криза в южната ни съседка. По официални данни, в Гърция вече има повече от 60 000 мигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във