Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС търсят единна кандидатура за шеф на МВФ

Обсъждат се имената на петима европейци, но позициите са силно разделени

Правителствата на страните от Европейския съюз вече активно работят за избора на един европейски кандидат, който да застане начело на Международния валутен фонд (МВФ), съобщават световните агенции. Обсъждат се имената на петима, сред които е и Кристалина Георгиева.
Според различни източници европейските правителства обмислят кандидатурите на холандеца и бивш председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, на испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария, на португалеца Мариу Сентену, който сега е председател на Еврогрупата, на гуверньора на финландската централна банка Оли Рен и на Кристалина Георгиева.

Позициите обаче са силно разделени.

От една страна, прогнозите са, че Георгиева, която е на 65 години, най-вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, които искат да имат свой представител на този висок пост. Но, ако тя бъде посочена за кандидат, това ще изисква промяна на правилата на МВФ, според които управляващият директор трябва да е под тази възраст, съобщи Ройтерс.
От друга страна, правителствата на държавите от западната част на ЕС остават разделени, тъй като северноевропейските страни предпочитат за поста Дейселблум или Рен, а държавите от Южна Европа искат това да е Калвиньо или Сентену. Франция е координатор и ръководител на процеса по подбор на европейски кандидат.
От МВФ съобщиха вчера, че започва процедурата за избор на приемник на Кристин Лагард на поста управляващ директор. Тя вече подаде оставка, след като бе номинирана за президент на Европейската централна банка. Съветът на директорите планира процедурата да завърши до 4 октомври, уточняват от Международния валутен фонд. Кандидатурите трябва да се обявят между 29 юли и 6 септември.

Според вътрешно съглашение още от създаването на МВФ през 1944 г. главният директор винаги е европеец, а заместник-директорът е от САЩ. Върху този стандарт обаче все повече се дискутира и скоро е възможно да се даде възможност и на специалист от останалата част от света да заемат тези два важни поста.

В същото време ръководството на Световната банка винаги се поема от американец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във