Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС ще приемат бежанци само доброволно

Афганистански бежанци пристигат в американската военна база в Рамщайн, Германия.

Предоставянето на убежище в страните от  Европейския съюз на бежанци от Афганистан ще се извършва по индивидуална преценка на държавите в общността ,на доброволни начала, без задължителни квоти, заяви в петък върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на  пресконференция в рамките на неформалната среща на външните министри в Словения. 

"Хората в риск все още се нуждаят от евакуация от Афганистан, хора, които са работили с нас и са допринесли за демократизацията на Афганистан“, подчерта той. 

В четвъртък главният дипломат на ЕС заяви, че хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан вероятно ще бъде катализатор за опитите на Европейския съюз да развие общата си отбрана.

"Понякога има събития, които катализират историята, които създават пробив и мисля, че Афганистан е един от тези случаи", коментира Борел. 

Той призова за създаване на европейска сила за военна намеса в кризисни ситуации. Според него тя трябва да се състои от 5000 войници и да замени бойните групи на ЕС. Те бяха създадени през 2007 г., но никога не са използвани.

В сряда председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел също коментира, че ЕС трябва да се подготви по-добре за бъдещи евакуации на свои граждани в ситуации като тази, която се разигра в Афганистан.

"Според мен ние нямаме нужда от още едно подобно геополитическо събитие, за да осъзнаем, че Европейският съюз трябва да се стреми към по-голяма автономност при взимането на решения и по-голям капацитет за действие по света", каза Мишел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във