Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС се разбраха за командированите работници

Мариан Тисен

Министрите на труда на страните членки на ЕС постигнаха тази нощ споразумение за реформа на директивата за командированите работници, предаде Франс прес. Новината съобщи Мариан Тисен, еврокомисарят по социалните въпроси, в края на продължило над 11 часа заседание на министрите на труда в Люксембург.

"Постигнахме едно балансирано споразумение", каза тя.

Сред министрите, които са се противопоставили на това споразумение, са тези от Полша, Унгария, Литва и Латвия. Трима министри са се въздържали - тези на Великобритания, Ирландия и Хърватия. Останалите министри са се показали благосклонно настроени към текста, уточнява Естония, която е ротационен председател на ЕС.

След над 11 часа дискусии министрите на труда са се споразумели за периода на командироването - максимално 12 месеца, както бе поискала Франция. Но тази продължителност може да бъде удължена с 6 месеца по искане на предприятието.

Франция, която настояваше за реформата на директивата за командированите работници, трябваше да отстъпи относно сектора за транспортните фирми, една особено деликатна тема, защото страните от Вишеградската група, както и Испания и Португалия се притесняваха за негативните последици от реформата върху техните шофьори.

Според постигнатото тази нощ споразумение вече е предвидено по отношение на шофьорите на камиони да се прилага старата директива за командированите работници от 1996 г., (а не новата ревизирана директива) до влизането в сила на друга реформа на европейска директива, посветена специално на транспортните фирми, която установява правилата в този сектор, отбелязва Франс прес.

Франция приветства постигнато споразумение за реформата на директивата за командированите работници и смята, че това е победа за Европа, предаде Франс прес, като се позова на изявление на френското президентство. Това е един съществен етап за възвръщане на европейско доверие, се допълва в изявлението.

С реформата бе силно ангажиран френският президент Еманюел Макрон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във