Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС сами ще определят мерките за цените на енергията

Държавите от ЕС ще преценят сами какви мерки да предприемат за противодействие на високите цени на енергоносителите. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон на пресконференция след извънредното заседание на Съвета на ЕС в Люксембург по повод рязкото поскъпване на енергоносителите.

Тя уточни, че положението в отделните страни е различно - от гледна точка на състава на т. нар. енергиен микс, на данъчните ставки, на икономическата сила на обществата. По нейните думи това налага всяко правителство да преценява мерките самостоятелно.

Симсон посочи, че мерките, предложени по-рано този месец от Европейската комисия, ще бъдат достатъчни. По нейните думи засега не се налагат промени в европейското законодателство, за да бъдат предприети необходимите стъпки в помощ на по-бедните домакинства и малките фирми.

Еврокомисарят съобщи, че предстои ЕК да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка на енергийни източници, подходящи за прехода към природосъобразна икономика. По нейните думи обсъждането на този въпрос в Съвета на ЕС е напрегнато. Според нас всяка държава може да избира пътя към достигане на целта производствата да не замърсяват, посочи Симсон. Тя отбеляза, че е различен прочитът на отделните страни за отраженията за природата от ядрената енергетика.

Симсон добави, че ЕК ще следи за спекулации и манипулации на пазара на ток, както и че засега не се отчитат спекулации на пазара на въглеродни емисии. Еврокомисарят уточни, че 19 държави от ЕС вече са предприели мерки срещу високите енергийни цени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във