Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС няма да са длъжни да признават ковид удостоверенията

Дидие Рейндерс

Европейските удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за ковид се предвижда да влязат в сила от 1 юли, съобщи днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той уточни, че държавите от ЕС си запазват правото да не признаят тези удостоверения при определени условия - рязка промяна в епидемичната обстановка, поява на опасни вирусни щамове, или за някои ваксини.

Когато не признаят удостоверението, държавите ще имат свободата сами да преценят какво да предприемат - налагане на карантина и/или изследване на пристигащите пътници, поясни Рейндерс. По неговите думи ЕК препоръчва бързите антигенни изследвания да бъдат използвани много повече от началото на юли, защото са все по-качествени, евтини и достъпни.

Еврокомисарят допълни, че ЕС осигурява 100 млн. евро за покупката на 20 милиона бързи теста. По-късно със съвместна обществена поръчка за страните от ЕС ще бъдат осигурени 550 млн. теста за 2,6 млрд. евро. По неговите думи ЕК може да увеличи бюджета за тестове, стига да има подкрепа от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Рейндерс поясни, че държавите от ЕС може да не признават удостоверения за ваксинирани с препарати, за които няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Държавите сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните само с една доза от ваксина, за чиято пълна защита са необходими две дози. Гражданите ще имат право да получат удостоверение, дори ваксинацията им да не е завършена, добави еврокомисарят.

По неговите думи засега се предвижда удостоверенията да важат без краен срок, стига да не се наложи прилагането на подсилваща доза ваксина. Той отбеляза, че засега удостоверенията за преболедувалите ще важат по 180 дни, но това може да се промени с увеличаването на данните от научните наблюдения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във