Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС не се разбраха за списъка на безопасните държави

Страните от Европейския съюз не постигнаха вчера споразумение за "безопасния списък" на страните, чиито граждани от юли ще могат да влизат в блока, предаде Ройтерс.

Посланиците на 27-те страни членки заседаваха от вчера на обяд, за да определят критериите за предоставяне на право за достъп без карантиниране от сряда. Голяма част от дипломатите обаче са заявили, че трябва да се консултират със своите правителства. Официалните отговори от европейските столици се очакват до днес вечерта.

Един дипломат, цитиран от Ройтерс, каза, че засега САЩ, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни. Американските граждани може и да получат позволение да влизат в съюза, но ако преминават проверка на температура, съобщават американски представители.

Европейската комисия е препоръчала първо да бъдат отворени вътрешните граници в съюза, а после поетапно да бъдат отваряни външните. Но първият етап не върви по план. Гърция изисква задължителни тестове за пристигащите от много европейски страни, вкл. Франция, Италия, Холандия и Испания, и поставянето им под изолация до излизането на резултатите. Чехия е заявила, че няма да приема туристи от Португалия, Швеция и някои райони в Полша.

В блока преобладава становището, че Европа трябва да отвори границите си за тези държави, които имат подобна или по-добра епидемична ситуация, но остават въпросите как да се направи подобна оценка и до колко са достоверни подадените данни.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите Съединените щати, Мексико, Бразилия и по-голямата част от Латинска Америка, Русия, Южна Африка и Саудитска Арабия са с по-тежка епидемична ситуация от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във