Банкеръ Daily

Свят

Страните от ЕС не постигнаха споразумение за бюджета

Правителствата на държавите от ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят за бюджета на съюза за 2015 г., съобщи говорителка на бюджетната комисия на ЕП. 

„Няма споразумение по европейския бюджет, Европейската комисия ще представи нов проектобюджет за 2015 г.“, съобщи в „Туитър“ говорителката. Така милиарди евро са заложени на карта за различни бенефициенти, като се започне от бедни региони и земеделци и се стигне до учени и студенти. 

„Не спечелихме надпреварата с времето днес“, каза италианският държавен секретар по икономическите въпроси Енрико Дзанети, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Преговорите „ни позволиха да скъсим дистанцията между позициите си, което трябва да ни позволи да продължим да преговаряме на основата на ново предложение на Комисията“, каза Дзанети. 

С изтичането на крайния срок вчера в полунощ Комисията трябва да представи нов проектобюджет, по който ще започнат нови преговори сочакването той да бъде гласуван на пленарно заседание в ЕП на 17 декември. Ако не бъде приет бюджет до началото на 2015 г., съюзът ще трябва да ограничи разходите си до една дванадесета от сегашния бюджет на месец, докато не се постигне споразумение. 

За 2015 г. Европейският парламент настоява за бюджет от 146,4 млрд. евро, или с 8% повече, отколкото тази година. Правителствата обаче искат разходите да възлизат на 140 млрд. евро, което е увеличение от 3,3% спрямо тази година. Друг голям проблем са неплатените сметки, които ЕС продължава да прехвърля от година на година, с което тяхната сума достигна 20 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във