Банкеръ Daily

ЕП настоя:

Страните-членки да признаят Гуайдо за президент на Венецуела

Хуан Гуайдо

Евродепутатите  призовават държавите-членки недвусмислено да признаят Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела и приветстват неотдавнашното удължаване на санкциите на срещу режима на Николас Мадуро.

В резолюция, приета в с 391 гласа „за“, 114 „против“ и 177 „въздържал се“, евродепутатите заявяват, че не признават легитимността или законността на "измамното Народно събрание, създадено на 5 януари 2021 г. въз основа на не-демократични избори".

Евродепутатите призовават Съвета и държавите-членки  да признаят конституционното продължение на законното Национално събрание на Венецуела от 2015 г. и законния временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо.

"Свободните и честни избори са единственият път напред. Единственото решение за многоизмерната венецуелска криза, която има въздействие върху целия регион, е политически, мирен и демократичен път напред, чрез надеждни, приобщаващи, свободни, честни и прозрачни президентски, парламентарни, регионални и местни избори", обявиха представителите на Европарламента.

Те настояват за безусловно и незабавно освобождаване на повече от 350 политически затворници и отново заявяват, че зачитането и защитата на правата на човека във Венецуела трябва да бъдат напълно гарантирани. Те осъждат и последните репресии срещу свободата на изразяване и затварянето на вестници и медии, които не са политически съобразени с режима на Николас Мадуро.

Парламентът приветства неотдавнашното удължаване на целенасочените санкции на ЕС срещу 11 високопоставени венецуелци, свързани с режима на Мадуро. Евродепутатите призовават международната общност да отпусне сумите, ангажирани за облекчаване на хуманитарната криза във Венецуела, както беше договорено от донорската конференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във