Банкеръ Daily

Свят

Страни от ЕС поискаха от Еврокомисията да побърза с новите климатични цели за 2030 г.

Дванадесет страни от ЕС призоваха в писмо Европейската комисия да ускори процеса по изготвяне на нови климатични цели за 2030 г., които да послужат като амбициозен пример на следващата световна среща на върха за климатичните промени, предаде Ройтерс.

Европейската комисия иска тази година да заложи по-висока цел в борбата на ЕС с климатичните промени - до 2030 г. да настъпи съкращение с 50 или 55 процента на парниковите емисии спрямо равнищата от 1990 г. вместо сегашния минимум от 40 процента. 

В писмото, което е подписано от 12 страни от ЕС обаче се иска от Комисията да представи плана си за климата много преди срещата на върха на ООН за климатичните промени през ноември в Глазгоу, за да имат време страните от ЕС да постигнат споразумение по заложената цел.

"Ако искаме факта, че ЕС заема предни позиции по въпроса, да постигне ефект, това трябва да стане не само преди срещата на върха, а много преди нея", каза инициаторът на писмото, датският министър по въпросите на климата Дан Йоргенсен.

В писмото, изпратено до отговарящия за климатичните промени еврокомисар Франс Тимерманс, се казва, че разискванията между страните от ЕС за целите за 2030 г. трябва да започнат най-късно през юни. В момента графикът на Европейската комисия не предвижда този план да е готов преди септември.

Писмото е подписано от Дания, Финландия, Швеция, Испания, Италия, Нидерландия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словения, Латвия и Франция

Facebook logo
Бъдете с нас и във