Банкеръ Daily

Свят

Страхът трябва да отиде при терористите, заяви белгийският премиер

Страхът трябва смени лагера си, заяви белгийският премиер Шарл Мишел след мащабната антитерористична операция на полицията, която се проведе  в няколко населени места в страната.

В четвъртък вечерта бяха убити двама предполагаеми джихадисти, а трети беше тежко ранен и задържан. Тримата са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за „Ислямска държава“ (ИД, бившата „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ). 

„Това показва решимостта на белгийското правителство да се бори с тези, които искат да всяват страх“, каза Мишел. Министър-председателят обясни, че в четвъртък е започнала активната фаза на голяма операция, която е резултат от няколкомесечно разследване и работа. Акциите „са били насочени основно към млади хора, върнали се от региони, в които се водят бойни действия, и по-специално Сирия“.

Основната операция беше проведена във Вервие в източната част на страната срещу група, „непосредствено готова да извърши големи атентати в Белгия“, заявиха от федералната прокуратура. Заподозрените откриха огън с бойно оръжие и пистолети, сред което и с автомати „Калашников“. Дори ранени и на земята, те продължаваха да стрелят. Няма ранени случайно присъстващи или полицаи, заявиха още от прокуратурата.

На десетина места в страната, основно в Брюксел, полицията, контраразузнаването и специалните части за борба с тероризма предприеха обиски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във