Банкеръ Daily

Свят

Стотици се хванаха на голямото българско хоро в Брюксел

Българи и хора от други националности се уловиха на голямото българско хоро на Гран Плас в Брюксел. Инициативата се провежда за шеста година. 

Проявата бе открита от кмета на Брюксел, отговарящ за културата Карин Лаю, министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и евродепутата Ева Майдел, чиято е инициативата. 

Събитието започна с изпълнение на кукерската група, на музикантите и танцьорите от Академията по изкуствата в Пловдив. 

Проявата, която е част от Българското председателство на ЕС, се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В него участва и българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова, Ансамбъл „Търновска Царица“, Български кукери от с. Раковски. 

"За мен е гордост като министър за Българското председателство днес като част от нашия културен календар да представим българските традиции, българската култура и българския фолклор – нещо, с което можем и трябва да се гордеем“, заяви министър Лиляна Павлова

"Това което искаме да покажем е талантите на нашата страна, да направим така че по време на българското председателство, когато прожекторите на цяла Европа и не само, са обърнати към България, да направим нашия имидж по-пъстър, по-цветен, разказвайки за успешните истории в нашата страна", каза Ева Майдел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във