Банкеръ Daily

Свят

Стотици посрещнаха освободени пленници на летището в Киев

Стотици украинци се събраха на летището в Киев снощи, за да посрещнат десетките военни и цивилни, освободени от плен по време на размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

Развяващи украински знамена и носещи букети с цветя, хората посрещнаха, скандирайки "Слава за Украйна! Слава за героите!", освободените мъже и жени при тяхното слизане от военнотранспортен самолет, който ги докара в Киев.

"Скъпи приятели за вас днес е един много важен ден", заяви посланичката на Франция в Украйна Изабел Дюмон, която придружаваше украинския президент Петро Порошенко в сепаратисткия украински Изток за среща с освободените мъже и жени. "Ще продължим да работим, за да могат всички затворници да се върнат у дома", допълни тя.

Последва емоционална среща на освободените с техните близки.

Размяната на затворници касаеше над 300 души. Тя бе плод на трудни преговори, в които бе замесен и руският президент Владимир Путин от няколко седмици. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 затворници. Това бе първата размяна на пленници между враждуващите страни от 15 месеца насам. Тя се състоя на фронтовата линия близо до Горловка на около 40 километра североизточно от Донецк и продължи няколко часа.

При вчерашната размяна Киев не освободи руски граждани. Това е така, тъй като Киев смята да го прави само срещу освобождаване на украинци, осъдени в Русия, заяви днес Петро Порошенко.

"Ще се полагат повече усилия, за да измъкнем гражданите си от руските затвори, от окупирания Крим, затова не върнахме днес нито един жител на Русия. Над 15-те руски граждани, държани в нашите затвори", трябва да бъдат разменени срещу украинци, каза Порошенко, изброявайки ред имена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във