Банкеръ Daily

Свят

Стотици крайнодесни се записали в германската армия

Германското военно контраразузнаване е извършило проверка на 275 предполагаеми крайнодесни екстремисти в редиците на германските въоръжени сили.

За 143 от случаите ведомството е получило сигнал миналата година, а за 53 от случаите тази година.

Всичко това е разказано в писмо от 15 страници на германското министерство на отбраната, адресирано до парламента, с което се е запознала агенция Ройтерс.

В писмото са описани и инциденти с военнослужещи, отправяли нацистки поздрави или отправящи расистки коментари по адрес на техни колеги с мигрантски произход. Отбелязва се, че в някои от най-сериозните случаи наказанията не са били тежки.

Като пример се посочва инцидент, в който военнослужещ бил чут да казва "Хайл Хитлер", а после да допълва, че "Хитлер е нашият лидер". Случаят бил предаден на военен прокурор, после и на цивилен прокурор, но така и не се стигнало нито до освобождаване от армията, нито до друго наказание.

В друг случай военен използвал Фейсбук страница, свързана с крайнодясната Националдемократическа партия, за да разпространява расистки коментари и да призовава за смъртни присъди за хората, изглеждащи като чужденци. В писмото се посочва, че военнослужещият е бил смъмрен.

В трети случая военен, който по време на пътуване до Рига, отправил нацистки поздрав, получил разрешение да запази оръжието си, след като е бил смъмрен за провинението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във