Банкеръ Daily

Свят

Стотици еко активисти блокираха движението в Амстердам

Стотици активисти, протестиращи срещу бездействието по проблемите на глобалното затопляне, блокираха улици в центъра на Амстердам. Полицията предупреди, че ще извършва арести, ако се пречи на транспорта, предаде Ройтерс.

Полицията одобри плановете на активисти от движението "Бунт срещу унищожението" да организират протест, при условие че няма да блокират трафика.

Градските власти предупредиха хората, които отиват на работа с автомобил или велосипед, да избягват района, защото "полицията планира да сложи край на незаконната блокада".

Участниците в шествието се събраха пред националния музей, на една от главните улици на града. Те носят плакати с надписи "Спрете да говорите, почнете да действате" и "Кажете истината".

Хиляди екоактивисти присъстваха снощи на церемония в Лондон по повод началото на две седмици протестни акции на движението за борба с глобалното затопляне "Бунт срещу унищожението" в 60 града в цял свят, предаде ДПА.

Организацията обеща "мирни окупации на центрове на властта и спирането на работата им докато правителствата не предприемат действия по извънредната ситуация с климата и екологията", включително свеждане на емисиите парникови газове до нула до 2025 г.

"Церемонията за началото на демонстрациите събира хора от всички слоеве на обществото", написа организацията в Туитър. Тя съобщи, че и в Париж се е състояла подобна церемония едновременно с лондонската.

Планира се този път протестите да са пет пъти по-многобройни от предишните през април и "ще покажат как можем да изградим нова култура, която е по-силна и издръжлива", заяви организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във