Банкеръ Weekly

Свят

Столът на Мей се разклати

С наближаването на парламентарните избори във Великобритания победата на консерваторите изглежда все по-малко сигурна и медии и политици обмислят ситуация, при която Тереза Мей подава оставка като премиер на страната.

В контраст с допитванията, които през последните седмици показваха, че Мей е напът да постигне съкрушителна победа, институтът "ЮГав" прогнозира, че тя ще изгуби 20 места и необходимото й мнозинство в 650-членната Камара на общините, за да управлява самостоятелно. Според проучването, поръчано от "Таймс" и публикувано на 1 юни, разликата между консерваторите и лейбъристите се е свила до едва 3 на сто, като подкрепа за двете партии са изразили съответно 42 срещу 39 процента от анкетираните.

Запитана на предизборна проява дали ще подаде оставка, ако партията й загуби места, Мей отказа да отговори директно, като заяви: "Има само едно допитване, което е от значение, и то е това на 8 юни."

От скучни британските избори, насрочени за тази дата, станаха драматични, след като допитванията показаха намаляване на разликата между консерватори и лейбъристи, а едно дори предрича, че никоя партия няма да спечели мнозинство. Всички социологически компании, независимо от използваната от тях методика, установяват засилена подкрепа за лейбъристите и известен спад в подкрепата за консерваторите, твърди експертът Джон Къртис, цитиран от Асошиейтед прес.

Междувременно първият телевизионен дебат - с участието на лидери и представители на всички седем партии в британския парламент, премина много разгорещено, без явен победител. Отсъствието на премиера Тереза Мей обаче, която още в началото на предизборната кампания каза, че няма да участва в такива прояви, бе остро критикувано и както отбелязаха политическите наблюдатели, Консервативната партия определено не спечели от този факт. Така че може и да няма победител на първия дебат, но със сигурност има един губещ - Мей. Според "Гардиън" хората може бързо да забравят какво е казано пред камерите, но ще запомнят, че Тереза Мей не е участвала в дебата.

Брюксел е готов да отложи началото на преговорите за Брексит, ако Джеръми Корбин стане министър-председател, за да му даде повече време да се подготви, съобщи сайтът PoliticsHome, позовавайки се на свои източници. Неотдавна Мей обяви, че е готова да започне преговорите на 19 юни, заставайки начело на едно силно и стабилно британско правителство. Сайтът обаче цитира източник от Европейската комисия, че в Брюксел имат нагласата да отложат началото, ако новият кабинет в Лондон пожелае повече време за подготовка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във