Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг: Русия пречи на Македония да влезе в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия, че възпрепятства присъединяването на Македония към алианса, съобщи МИА.

Русия се опитва да попречи на присъединяването на Македония към НАТО, както бе в случая с Черна гора, където ние бяхме свидетели на провален заговор за опит за преврат, заяви Столтенберг в изказване пред Фондация Херитидж. 

Според него има много примери за опити на Русия да се намесва в политическите процеси на различни страни от НАТО и партньорски страни.

Македонският премиер Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпроси на конференция, посветена на свободата на медиите в региона, заяви, че няма доказателства за руско влияние в Македония, съобщи МИА. 

Няма доказателства за някакво руско влияние. Руската федерация е приятел на Македония и тя няма нищо против интеграцията на Македония в ЕС, но е против нашата интеграция в НАТО. И това го казват много ясно. Ние се опитваме да обясним, че за нас не съществува алтернатива освен пълна интеграция в ЕС и НАТО. Искаме да градим приятелство с всички страни и с Руската федерация, заяви македонският премиер, който присъства на конференцията "Дни на медиите - ЕС - Западни Балкани".

Заев изтъкна, че е запознат с информациите за мрежи от профили, които разпространяват фалшиви новини в социалните мрежи и традиционните медии и каза, че се надява, че ще можем да научим подробностите, но изтъкна, че няма идентифицирни страни, които да разпространяват фалшиви новини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във