Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг призова в НАТО да не се взимат едностранни решения

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес алиансът да бъде използван повече като основа за обсъждане на действията на съюзниците в областта на сигурността, а не да бъдат взимани едностранни решения. Той отправи този призив във видеоконференция, посветена на бъдещето на пакта до 2030 година.

Необходима е политическа воля НАТО да бъде мястото за взимането на тези решения. Алиансът трябва да стане по-силен военно и политически, да действа с по-широк замах, без да бъде преосноваван, добави Столтенберг. НАТО винаги трябва да бъде мястото за честен разговор, макар и невинаги да оглавява действията в областта на сигурността, допълни той.

По неговите думи е необходимо всички въпроси, които заплашват общата сигурност, да бъдат обсъждани в НАТО по-постоянно. Столтенберг уточни, че това засяга въпросите от надзора над въоръжаването до измененията в околната среда.

Генералният секретар отбеляза, че военните действия на Русия не спират, както и че държавни и други организации продължават разпространението на дезинформация и пропаганда. По неговите думи Китай променя световното разпределение на силите, като увеличава заплахите за обществата и за личните свободи, и влияе на западния начин на живот.

Трябва да запазим военната си сила, да се обединим повече политически и да се стремим към общ подход. Предизвикателствата в следващото десетилетие няма да бъдат по силите само на Америка и само на Европа, трябва да се въздържаме от самостоятелни решения. Към 2030 г. трябва да работим повече с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, заяви Столтенберг. Той добави, че държавните и правителствените ръководители на страните от пакта ще заседават съвместно догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във