Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг призова днес за примирие в Нагорни Карабах

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за примирие в Нагорни Карабах, след като броят на загиналите по време на стълкновенията в отцепилия се анклав в Южен Кавказ нарасна, предаде Ройтерс.

Изключително важно е да отправим много ясно послание към всички страни, че те трябва да спрат незабавно стълкновенията, че ние трябва да подкрепим всички усилия за намиране на мирно решение по пътя на преговори, заяви Столтенберг по време на посещение в Турция. Няма военно решение, каза той на пресконференция в Анкара.

Столтенберг призова също Анкара - основен съюзник на Азербайджан, "да използва влиянието си за успокояване на непрежението" в Нагорни Карабах, където се водят сражения между армията на Баку и арменските сепаратисти.

Очаквам Турция да използва своето влияние, за да успокои напреженията, каза Столтенберг на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу, чиято страна се обявява за слагане край на "окупацията" на Нагорни Карабах от сепаратистите, подкрепяни от Армения, заяви, че НАТО трябва също "да призове Армения да се изтегли" от анклава и да зачита "териториалната цялост на Азербайджан".

Той обвини също Армения, че "извършва военни престъпления" като напада зони, населени с цивилни.

По време на срещата си Столтенберг и Чавушоглу са обсъдили още напреженията във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие между Турция от една страна, и Гърция и Кипър - от друга.

След демонстрации на сила и войнствени изявления през август, Анкара и Атина се споразумяха през септември да подновят "проучвателните преговори".

Знак за наличието на воля за уморотворение бе постигането в четвъртък в НАТО на споразумение между Гърция и Турция за механизъм за избягване на конфликти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във