Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг: Не бива да се позволи на Русия да спечели войната

Не бива да се позволи на Русия да спечели войната в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

"В наш интерес е този вид агресивна политика да не се увенчае с успех", каза той в реч, произнесена в родната си Норвегия.

Войната на Русия в Украйна е посегателство срещу сегашния световен ред, посочи Столтенберг. Той заяви, че Европа се намира в "най-опасната за нея ситуация от времето на Втората световна война".

Столтенберг добави, че ако руският президент Владимир Путин реши да стори нещо подобно със страна от НАТО, тогава целият алианс ще отговори. 

Генералният секретар на НАТО говори по време на среща на млади активисти, организирана от норвежката Работническа партия на остров Ютьоя, в района на Осло.

САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат армията на Киев с допълнителни оръжейни доставки с оглед възможната поява на бойни дронове иранско производство в арсенала на руските въоръжени сили. Това заявяват в статия за американското издание "Брейкинг дифенс" от 27 юли Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен изследователски център "Фондация за защита на демокрациите" (ФЗД).

Започнали нашествие в Украйна, руските въоръжени сили изпитват в момента недостиг на някои видове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин планира да подобри положението, като получи "до няколкостотин безпилотни апарата" от Иран, се казва в материала.

Засега не е потвърдено, че Техеран и Москва са сключили договор за доставка на дронове в Русия; има обаче споразумение за сътрудничество в авиационното строителство, отбеляза на 31 юли в коментар за статията руското сп. "Военное обозрение".

"Брейкинг дифенс" посочва, че Русия разполага със собствени ударно-разузнавателни дронове "Орион", но до момента е произвела твърде малко от тях, което "ограничава влиянието им на бойното поле". Според анализаторите от ФЗД поразяващите способности на руските войски могат да нараснат, ако те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати "Шахед-191" и "Шахед-129", които могат да носят прецизно насочващи се бомби "Садид". Те биха осигурили на Русия допълнителни възможности. 

Според сп. "Форин полиси" от 13 юли  украинците се опасяват, че руските сили ще унищожават с тези дронове например украинските артилерийски системи за залпов огън "Хаймарс", производство на САЩ. А експертите на ФЗД посочват, че Русия може да използва иранските дронове за въздушна поддръжка на силите си в Украйна и за установяване на зони, забранени за полети в региона.

Затова по съгласуване с Киев Вашингтон и съюзниците му трябва да обмислят начини да подпомогнат украинските сили в противодействието срещу тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна допълнително оборудване за радиоелектронна борба. Също и да укрепят украинската противовъздушна отбрана с малък обсег, като осигурят за нея още системи съветско производство или да доставят на Киев западни системи, например "Авенджър" или М-ШОРАД, добавят вашингтонските експерти.

Американският мобилен зенитен ракетен комплекс "Авенджър", конструиран от "Боинг", е предназначен за стрелба по въздушни цели на разстояние от 0,5 до 5,5 км и височина до 3,8 км. Приет е на въоръжение в сухопътните сили на САЩ и други страни. Представлява жиростабилизирана платформа, на която са монтирани управляеми ракети "Стингър" - в два транспортно-пускови пакета по четири броя, сочат данни от руския специализиран сайт "Пентагонус".

На 10 март т. г. армията на САЩ използва за пръв път новата система за противовъздушна отбрана с малък обсег М-ШОРАД (Maneuver Short-Range Air Defense, M-SHORAD), на маневрите "Сейбър страйк 2022" в Естония, съобщиха тогава онлайн изданията "Дифенс блог" и "Лента".

Новата система се предвижда да замени остаряващите комплекси "Авенджър", произвеждани от 1989 г. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във