Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг: НАТО е готово да приветства Македония в редиците си

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати ясен сигнал до Северна Македония, че Алиансът е готов да я приветства  за член на евроатлантическото семейство.
Това е посланието, изпратено от Столтенберг в интервю за МИА, което той даде малко преди посещението си в Скопие, където ще се проведе среща на посланиците на страните от Алианса.

Столтенберг заявява, че с нетърпение очаква отново да посети Скопие и че ратификацията на предприсъединителния протокол напредва добре. Тоай казва още, че някои страни няма възможността да ратифицират протокола и според него членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и целия евроатлантически регион.

На срещата на Северноатлантическия съвет се очаква да се говори за интеграцията на страната в НАТО, но също и за напредъка на реформите, включително тези в областта на правосъдието. Столтенберг говори за значението на участието на Северна Македония в срещите на Алианса, както и за по-нататъшното развитие на събитията в спора между Белград и Прищина.

"По време на посещението на Северноатлантическия съвет очаквам да обсъдя интеграцията на Северна Македония в Алианса и вашия напредък в основните реформи, включително върховенството на закона, сигурността, разузнаването и отбраната. Важно е да продължим стъпката на реформата, докато се подготвяме за пълноправно членство, и ние ще продължим да ви подкрепяме", заявява генералният секретар на НАТО пред МИА.

Приемането на Македония в НАТО стана възможно благодарение на ангажимента и смелостта на лидерите в Скопие и Атина да намерят решение на спора за името. Ратификацията напредва добре, а когато всички страни членки ратифицират протокола за присъединяване, Северна Македония ще стане трийстият член на Алианса, казва още Столтенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във