Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг: Икономическият възход на Китай е заплаха за НАТО

В края на септември генералният секретар на НАТО изрази безпокойство от "увеличаването на ядрения арсенал на Китай".

Нарастващото икономическо развитие на Китай и по-тясното му сътрудничество с Русия представляват заплаха за НАТО, обяви и в понеделник генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Лисабон.

"Възходът на Китай има значение за нашата сигурност. Стана ясно, че Пекин се опитва  да контролира критична инфраструктура.  Виждаме и дейности в областта на киберсигурността. Китай се стреми да стане водещата глобална икономика,като постига значителен напредък в създаването на разрушителни технологии и като инвестира големи суми в ядрения си потенциал. В същото време работи все по-тясно с Русия“, заяви Столтенберг. 

В края на септември генералният секретар на НАТО изрази безпокойство от "увеличаването на ядрения арсенал на Китай". По време на видеоконферентен разговор с китайския министър на външните работи Ван И той призова страната му да се съгласи на диалог с цел обуздаване на надпреварата в ядреното въоръжаване.

НАТО не смята Китай за свой враг, подчерта тогава Столтенберг. В същото време той призоваПекин да спазва международните си ангажименти и да действа по отговорен начин (като част от) международната система".

На този етап Китай отказва да се включи в преговори с двете ядрени суперсили - САЩ и Русия - за съкращаване на арсеналите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във