Банкеръ Daily

Свят

Столтенберг: Хитлер, Сталин и ИДИЛ са врагове на свободата

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  направи обръщение на съвместно заседание на Конгреса на САЩ в сряда, веднага след срещата си с американския президент  Доналд Тръмп, предаде Sputnik News.

Столтенберг подчерта значението на НАТО за запазването на мира по време на периода след Втората световна война. Той отбеляза също, че и от двете страни на Атлантическия океан се задават въпроси за укрепването на партньорствата в НАТО. В тази връзка генералният секретар призова страните членки да увеличат разходите си за отбрана.

„В един идеален свят не би трябвало да харчим пари за отбрана, но не живеем в идеален свят“, каза той. - Хитлер не можеше да бъде спрян с мирен протест. Сталин не можеше да бъде възпрян с думи. Ислямска Държава не би могло да бъде победена с диалог. "

''Запазването на световния мир стана един от стълбовете на Организацията на обединените нации, основана четири години преди НАТО от членовете на Съюзническите сили. Проектът "Декларация на ООН", който обявява световния мир като основен принцип на ерата след Втората световна война, бе подписан още през 1942 г. от 26 държави, докато учредителните предложения на организацията бяха разработени от представители на Китай, Съветския съюз, Обединеното кралство и САЩ в Дъмбъртън Оукс през август-октомври 1944 г..''

В своето изказване лидерът на НАТО добави, че "има различия" по отношение на търговията, енергетиката, политиката за изменението на климата, иранското ядрено споразумение и споделянето на тежестта между съюзниците в НАТО - въпроси, повдигнати по-рано от Тръмп по време на срещата в Белия дом.

В своето встъпително слово за срещата Столтенберг каза още, че НАТО трябва да бъде подготвен за свят без Договора за междинните ядрени сили между САЩ и Русия и призова руснаците да се откажат от разработването на нови видове ракети. Администрацията на Тръмп през февруари започна шестмесечния процес, в който Съединените щати официално да се оттеглят от договора, подкрепен от НАТО, твърдейки, че Русия е в нарушение на този договор. Русия нееднократно отрича твърденията, като посочва, че са необосновани.  В същото време Русия се оплака, че американските отбранителни системи в Европа са оборудвани с ракети-носители, способни да изстрелват крилати ракети на разстояние, забранено от Договора за за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Срещата на НАТО съвпада със 70-годишнината от основаването на съюза. Организацията на Северноатлантическия договор, междуправителствен военен блок, е създадена през 1949 г. от 12 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във