Банкеръ Daily

Свят

Столицата на Казахстан вече няма да се казва Нур Султан

Депутатите от двете камари на казахстанския парламент приеха днес на две четения закон за промени в конституцията, който предвижда въвеждането на еднократен седемгодишен президентски мандат и връщането на предишното име - Астана - на столицата на републиката, съобщи ТАСС.

Според Ерлан Кошанов, председател на долната камара на парламента, депутатите са гласували единодушно в подкрепа на приемането на закона.

По-рано министърът на правосъдието Канат Мусин заяви, че измененията предвиждат въвеждането на един-единствен седемгодишен мандат за президента - разпоредба, която няма да бъде променена. Освен това законът включва разпоредба за връщане на предишното име на столицата на страната - Астана. Също така мандатът на съдиите от Конституционния съд в Казахстан ще бъде увеличен от шест на осем години във връзка с установяването на седемгодишен президентски мандат, като се изключи възможността за повторно назначаване.

През 2019 г. казахстанската столица бе преименувана в чест на оттеглилия се тогава лидер на страната Нурсултан Назарбаев и понастоящем се нарича Нур Султан.

На 14 септември Конституционният съвет на Казахстан обяви, че проектозаконът за изменение на конституцията, в който се предлагат изменения за един седемгодишен президентски мандат, съответства на конституцията закон на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във