Банкеръ Daily

Свят

Стоев: Мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС

Мястото на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз - с това послание българският външен министър Светлан Стоев се обърна в двустранните си срещи към своите колеги от Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, които се състояха в Брюксел на 15 ноември, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Първите дипломати от страните от Западните Балкани бяха в белгийската столица за участие в работна среща на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/.

България и Косово имат близки, приятелски и откровени отношения, е заявил българският външен министър при срещата си вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц. Двамата събеседници са се обединили около необходимостта от ясна европейска перспектива за държавите от региона, включително Косово.

България и Черна гора имат силни исторически връзки и динамично развиващи се отношения днес, е изтъкнал министър Стоев в разговора си с черногорския първи дипломат Джордже Радулович. Радулович е благодарил за подкрепата, която неговата страна получава от България в процеса на европейска интеграция.

"През 2022 г. ще отбележим 30 години от признаването на Босна и Херцеговина от България като суверенна и независима държава. Ние сме притеснени от днешната ситуация в страната и призоваваме за конструктивен диалог, пълноценно функциониране на институциите и продължаване на процеса на реформи. България подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина", е подчертал министър Светлан Стоев в разговора с босненския си колега Бисера Туркович. Тя е запознала българския външен министър с трудната политическа ситуация в страната и проблемите, пред които тя е изправена. Министър Туркович е благодарила за подкрепата, която България оказва на Босна и Херцеговина.

Енергийното сътрудничество и преодоляването на тежките социални и икономически последици от пандемията в условията на нарастващи цени на енергийните ресурси и необходимостта от предприемане на мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата са били основните теми, обсъдени в разговора на българския външен министър със сръбския министър на външните работи Никола Селакович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във