Банкеръ Daily

Свят

Стивън Мнучин: САЩ не се страхуват от търговска война

Стивън Мнучин

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин увери вчера, че страната му не се страхува от търговска война, като същевременно уточни, че това не е нейната цел, съобщи АФП.

"Ние трябва да бъдем подготвени да се намесим в защита на интересите на САЩ, за да защитим една справедлива свободна търговия", каза Мнучин на пресконференция в края на двудневната среща на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес.

Търговската война "не е наша цел, но ние не се страхуваме от нея", предупреди той, повтаряйки думите на президента Доналд Тръмп, чието решение за въвеждане на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия ще влезе в сила в петък.

"Не става въпрос за протекционизъм, а за свободна търговия, която да е справедлива и реципрочна", изтъкна неколкократно американският министър на финансите, който също призова Китай да отвори пазарите си за американските фирми.

Мнучин, който отбеляза, че е имал "позитивни" разговори в Буенос Айрес, не пожела да разкрие дали освен Канада и Мексико други страни ще бъдат изключени от митата върху стоманата и алуминия, както настояват най-вече европейците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във