Банкеръ Daily

Свят

Стив Возняк обяви създаването на космическа компания

Стив Возняк

Съоснователят на американската компания Apple Стив Возняк съобщи за създаването на космическата компания Privateer Space. Това е написал той в Twitter. "Компанията Privateer Space започва своята дейност", се казва в неговото съобщение.

Возняк е основал своята космическа компания съвместно с генералния директор на компанията за технически роботи Ripcord Алекс Филдинг. Отбелязва се, че Privateer Space "ще работи над запазване на сигурността и достъпът за всеки от човечеството в Космоса". Няма информации за това каква точно дейност се планира да провежда компанията.

Очаква се, че допълнителни сведения за проекта да бъдат представени по време на конференцията Amos Tech, която ще се проведе от 14 до 17 септември на остров Мауи (щат Хавай, САЩ).

Американският компютърен инженер и програмист Стивън Гари „Воз“ Возняк (Stephen Gary Wozniak) е съучредител на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.) заедно със Стийв Джобс и Роналд Уейн. Неговите изобретения и машини са допринесли значително за „революцията“ на персоналните компютри през 70-те години на ХХ век. Возняк създава фамилиите от компютри Apple I и Apple II.

Возняк има няколко прякора – „The Woz“, „Wonderful Wizard of Woz“ и „iWoz“ (препратка към вездесъщата схема за именуване на Apple продукти). „WoZ“ (съкратено от „Wheels of Zeus“) е също име на компания, създадена от Возняк. Той също е известен като „Другия Стийв“ от Apple Computer (по-известният Стийв бидейки съоснователя на Apple Стийв Джобс).

Возняк окончателно приключва работата си в Apple на 6 февруари 1987 г., 12 години след създаването на компанията. Той остава на служба в Apple, въпреки че вече не се води на работа там и притежава част от акциите на компанията. Също така, Возняк поддържа контакт със Стив Джобс до самия край на живота му.

 

Компанията SpaceX изстреля ракета-носител със спътници Starlink

Стартът е осъществен от площадката на базата на американските ВВС във Ванденберг (щат Калифорния). По-рано шефът на компанията SpaceX предприемачът Илон Мъск поясни в Twitter, че в орбита ще бъдат изведени 51 спътника от модификацията V1.5. Апаратите са снабдени с лазерни предаватели, предназначени за връзка с другите спътници Starlink. Това, по думите на Мъск, е необходимо за обезпечаване на достъпа в интернет "и във високите географски ширини и сред океана".

Мрежата Starlink е предназначена за осигуряване на достъпа в интернет чрез извеждане в околоземна орбита на голям брой малки апарати с тегло до 500 килограма. Според изчисленията на SpaceX, пускането на 11 хиляди спътника и въвеждането им в експлоатация ще струва 10 млрд. долара. През май 2019 година в космоса бяха изведени първите 60 апарата Starlink.

Facebook logo
Бъдете с нас и във