Банкеръ Daily

Свят

Стив Банън: С интеграцията на ЕС е свършено

Бившият стратег на Белия дом Стив Банън каза, че европейската интеграция е приключила след победите на националистически и популистки партии на изборите за Европейски парламент в Италия, Франция и Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Според Банън резултатите показват, че европейският център рухва, а традиционните десно-леви политики са заменени от битка между "националистически срещу глобалистки" сили.

По думите му "хората си връщат своите страни . . . това е само началото". "С времето това ще става все по-силно", заяви той.

Не е ясно дали различните националистически, популистки и крайнодесни партии в Европа ще могат да сформират единен блок в Европейския парламент. А дори да го направят, те ще са много далеч от постигане на мнозинство, отбелязва АП.

Въпреки това Банън предрече, че "супергрупа", съставена от евроскептични партии, ще блокира всякакви опити за задълбочаване на интеграцията между държавите в ЕС. "Всеки ден ще е като Сталинград", каза той, имайки предвид една от най-ожесточените битки през Втората световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във